9707,78%-0,08
35,48% 0,03
36,59% 0,03
3062,17% 0,30
4876,78% 0,00
Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan, Kahverengi Kokarca'nın bilinmeyenlerini anlattı. Karan hangi uyarıları yaptı?
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık bahçelerinde büyük hasara sebep olan Kahverengi Kokarca'nın Gürcistan kökenli bir böcek olduğunu belirterek, ilk olarak 2017 yılında Artvin'in Borçka İlçesi'nde görüldüğünü ifade etti.
Kahverengi Kokarca'nın Gürcistan'dan gelen ve Türkiye'den gidip, dönüş yapan tırlarla bölgeye ve Anadolu'ya yayıldığını anlatan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, bu zararlının ilk etapta Ordu bölgesinde yoğun bir şekilde görüldüğünün altını çizerek; "Çok hızla üreyen ve yayılan bir zararlı geçen yıl Ordu'da bahçelere çok zarar verdi. Öyle ki bazı tüccarların böcekten zarar gören fındıkları randımanı düşük diye almadığı konuşuldu. Kahverengi Kokarca bizim yörede Düzköy-Uluburun ve Yolağzı'ndaki tır parklarında da görüldü. Giresun'da henüz fazla yayılmasa da 250 rakıma kadar ulaştığı gözlemleniyor" dedi.
Açıklamasında ilaçlama konusuna da değinen GZO Başkanı Nurittin Karan, şunları söyledi: Önceden Yeşil Kokarca salgını vardı ancak gerekli mücadele yapılınca azalma gösterdi. Aynı ilaç kullanıldığında Kahverengi Kokarca da yok edilebiliyor. Ayrıca Fındık Kurdu ilaçlaması yaparken Kahverengi Kokarcayı da bir yere kadar bertaraf edebiliyorsunuz. Dolayısıyla üreticilerimiz ilaçlamaya önem vermeli. Fakat üreticinin çoğunun bunu yapacak gücü yok. Dönüm başı 170 TL. olan alan bazlı destek parası artırılmalı ki üretici ilaçlama yapabilsin. Diğer yandan gurbetçiler sadece fındık mevsiminde gelebiliyor, dolayısıyla o zaman ilaçlama mevsimi geçmiş oluyor. Kendileri gelemese de bahçelerine ilaçlama yaptırmalılar. Ayrıca bu zararlının soğuk havalarda köy evlerinde, ahırlarda ve serentilerde yuvalandığı da belirlendi. Havalar ısınmış olsa bile buralarda da ilaçlama yapılmalı. Biz Kahverengi Kokarca'nın bu fındık sezonunda Karadeniz Bölgesi'nde rekolteye vereceği zararın 100-150 bin tonu bulabileceğini düşünüyoruz."
FAE HANGİ ÇALIŞMAYI YAPIYOR?
Fındık Araştırma Enstitüsü'nün Kahverengi Kokarca'yı yok edecek biyolojik arı üretimi için laboratuvar çalışması yaptığını da hatırlatan Karan, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu kaydetti.
Kahverengi Kokarca'nın sadece fındığa değil tüm tarım ürünlerine zarar verdiğini vurgulayan GZO Başkanı Karan; "Bu böcek eğer gerekli tedbirler alınmazsa ülke tarımını büyük zarara uğratır. Dolayısıyla devletin top yekûn bir mücadele başlatması ve çiftçilere acilen ilaç desteğinde bulunması gerekiyor" ifadesini kullandı.
"DESTEK ÖDEMELERİ BAŞLADI"
Açıklamasında üreticilere alan bazlı destek ödemelerinin başladığı bilgisini de veren Başkan Karan, TC. kimlik numaralarının sonu 0-2-4 olan üreticilerin paralarının 10 Mayıs 2024 itibariyle ödenmeye başlandığını, 1- 2- 6 ve 8 olan üreticilerin paralarının ise 17 Mayıs 2024 Cuma günün saat 18.00' den itibaren hesaplarına yatırılacağını açıkladı.